Uvod

Želimo Vam dobrodošlicu na internet stranice Obrta Larosana!

Uvjeti poslovanja i korištenja podliježu Zakonu o elektroničkoj trgovini (NN 173/03, 67/08, 36/09, 130/11, 30/14), Zakona o zaštiti potrošača (NN 41/14 i 110/15) te Zakonu o obveznim odnosima (NN 35/5, NN 41/08 i 125/111 i 78/15).

Osnovni izrazi navedeni u ovim Općim uvjetima:

“Uvjeti prodaje” – odnosi se na cijeli tekst u nastavku

“Ugovor” – odnosi se na narudžbu i potvrdu narudžbe

“Narudžba” – odnosi se na narudžbu koju ste izvršili na web stranicama Obrta Larosana

“Kupac” – svaka fizička osoba ili pravna osoba koja kupuje ili je izvršila ili planira izvršiti narudžbu proizvode putem Internet trgovine na način kako je to uređeno ovim Općim uvjetima poslovanja

 • U daljnjem tekstu “vi” ili “posjetitelj”.

“Prodavatelj” – LAROSANA vl. Sandro Matijević

 • Adresa: Slavka Batušića 5, 10090 Zagreb, Hrvatska
 • E-pošta: larosana@larosana.hr
 • OIB: 09127771911
 • IBAN: IBAN HR2124070001100074929 SWIFTOTPVHR2X
 • U daljnjem tekstu: „prodavatelj“ , „Obrt Larosana“ „Larosana“ , „mi“, „internet trgovina“ ili „internet trgovina Obrta Larosana“,

Opći uvjeti:

Internetsku prodaju na web-stranicama www.larosana.hr obavlja Obrt Larosana.

Općim uvjetima uređuju se svi odnosi između prodavatelja kao isporučitelja robe i kupca, proizašle iz sklopljenih ugovora, osim ako posebnim ugovor s kupcem nije drugačije dogovoreno.

Predmet i komercijalna svrha Ugovora je kupnja odabranog proizvoda ili usluge putem Internet trgovine uz plaćanje odgovarajuće naknade – cijene toga proizvoda ili usluge. Ugovor se zaključuje sredstvima daljnje komunikacije (Ugovor sklopljen na daljinu) i to putem interneta.

Ovdje navodimo sve relevantne podatke vezane uz uvjete i način naručivanja proizvoda, cijene proizvoda, uvjete i načine plaćanja, uvjete jamstva za ispravnost prodane stvari (tzv. garancije), prava Kupca na pisani prigovor na Proizvode i usluge Prodavatelja, pravo na raskid ugovora, uvjete narudžbe i dostave Proizvoda, zaštite osobnih i drugih podataka i ostala pitanja važna za sklapanje ugovora o kupoprodaji putem Internet trgovine

Opći uvjeti poslovanja Internet trgovine čine sastavni dio svakog kupoprodajnog ugovora zaključenog između Prodavatelja i Kupca ovim putem.

Na uvjete poslovanja primjenjuje se Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o elektroničkoj trgovini, Zakon o obveznim odnosima, ostali važeći propisi Republike Hrvatske te ovi Uvjeti korištenja internetske stranice i usluge (dalje u tekstu: Uvjeti korištenja)

U ovim Uvjetima i pravilima podrazumijevaju se i sve larosana internetske domene koje se nalaze unutar domene www.larosana.hr.

Pristupom ovoj stranici smatra se da ste ove Uvjete korištenja pročitali, razumjeli te da ih u cijelosti prihvaćate. Ukoliko ne prihvaćate ove Uvjete korištenja, molimo vas da ne koristite stranicu www.larosana.hr

Usluge koje Vam pruža internet trgovina Obrta Larosana ne uključuje troškove koje snosite koristeći računalnu opremu i usluge za pristup našim stranicama. Obrt Larosana, nije odgovoran za troškove telefona, Internet prometa ili bilo koje druge troškove do kojih može doći.

Obrt Larosana, zadržava pravo na izmjenu ovih uvjeta i pravila u bilo kojem trenutku kao i ukinuti pristup ovoj stranice bez prethodne obavijesti. Vaša je obveza da Uvjete korištenja povremeno ponovno pročitate kako biste se upoznali s eventualnim promjenama. Korištenje stranice nakon izmjene Uvjeta korištenja podrazumijevati će da ste s izmjenama upoznati te da ih razumijete i u cijelosti prihvaćate. Isključujemo odgovornost za bilo kakvu štetu prouzročenu korisnicima ili trećim osobama uslijed takvih izmjena. Sve promjene primijenit će se na korištenje internetskih stranica Obrta Larosana .

UVJETI PRODAJE

Internet trgovina:

Naziv obrta: LAROSANA, obrt za proizvodnju poklona i nakita, vl. Sandro Matijević
MB:98006479
Sjedište: Slavka Batušića 5, 10090 Zagreb, Hrvatska

Žiro račun: HR2124070001100074929 SWIFT OTPVHR2X otvoren u OTP banka Hrvatska d.d.

Djelatnost: 3299, Ostala prerađivačka industrija, d. n.
Kontakt broj: +385 (0)912346801
Email:  larosana@larosana.hr

Kupac:

Kupac fizička osoba može biti samo punoljetna i poslovno sposobna osoba.

Ugovor u ime i za račun maloljetnika i potpuno poslovno nesposobne osobe mogu zaključiti njihovi zakonski zastupnici ili skrbnici.

Djelomično poslovno sposobne osobe ugovor mogu zaključiti samo uz suglasnost njihovog zakonskog zastupnika ili skrbnika.

Za postupanje suprotno ovoj odredbi Prodavatelj ne snosi nikakvu odgovornost.

 

Kupcem se smatra svaka osoba koja elektronski naruči barem jedan proizvod, popuni tražene podatke i pošalje narudžbu.

Kupci su dužni dati točne, važeće i potpune osobne podatke prilikom ispunjavanja registracijskog obrasca.

Prihvaćanjem Uvjeta poslovanja Kupac izjavljuje da su svi podaci koje je dao o sebi istiniti i potpuni, da je poslovno sposoban te da ne postoje nikakve poznate mu zapreke naručivanju i kupnji proizvoda od Prodavatelja, tj. za kupnju putem Internet trgovine

Suprotno postupanje Kupca ovlašćuje Prodavatelja da uskrati prodaju proizvoda ili pružanje svojih usluga.

Komunikacija:

Sva komunikacija koja se odnosi na proces narudžbe i sklapanje ugovora o kupoprodaji između Prodavatelja i Kupca obavlja se putem e-pošte koju Kupac unosi prilikom procesa registracije.

Posjećivanjem i korištenjem larosana.hrinternet trgovine prihvaćate komunikaciju elektronskim putem. Time prihvaćate da svi sporazumi, obavijesti, priopćenja i ostali sadržaji koji su vam dostavljeni elektronskim putem zadovoljavaju pravne okvire kao da su ostvareni u pisanom obliku.

Ukoliko posjetitelj ili korisnik nema e-mail adresu ili unese netočnu ili zbog tehničkih razloga ne može primati e-mail prodavatelj nije dužan na drugi način pokušati obavijestiti korisnika o samoj narudžbi kao niti o eventualnim drugim detaljima vezanim uz narudžbu, dostavu, plaćanje, povrat sredstava, reklamaciju i slično.

Obavijesti o mjesečnim akcijama i reklamne elektronske poruke koje Prodavatelj šalje Kupcu moraju biti jasno i nedvosmisleno označene kao reklamne poruke. Pošiljatelj mora biti jasno vidljiv. Prodavatelj će bezuvjetno poštovati želju Kupca ili Korisnika da ne prima reklamne poruke i obavijesti o mjesečnim akcijama.

Registracija:

Proizvodi se naručuju elektronskim putem, a proizvod može naručiti registrirani korisnik i neregistrirani korisnik – gost.

Registracija se vrši kreiranjem korisničkog računa. Registracija je besplatna. Prilikom registracije Korisnik kreira korisničko ime i zaporku. Korisnik je odgovoran za sve radnje i narudžbe izvršene pod njegovim korisničkim imenom.

Za dodavanje proizvoda u košaricu registracija nije potrebna. Isto tako, i narudžbu možete izvršiti bez prethodne registracije/prijave. Da biste kupovali u internet trgovini Larosana, morate imati napunjenih 18 godina. Ukoliko nemate napunjenih 18 godina i pored Vas nije osoba starija od 18 godina, molimo Vas da napustite našu web trgovinu.

Registrirani korisnik/kupac snosi odgovornost za točnost i potpunost unesenih podataka prilikom registracije i kupovine. Neregistrirani korisnik također može naručivati proizvode na način da ispuni tražene podatke i izvrši narudžbu.

Narudžba:

Prethodno kupnji, kupac u aplikaciji izjavljuje da je pročitao ove Opće uvjete poslovanja i slijedom toga ih prihvatio, kao i da je upoznat da narudžba proizvoda uključuje plaćanje kupoprodajne cijene i troška dostave, gdje je to primjenjivo, te da je obaviješten o uvjetima, rokovima i postupku izvršavanja prava na jednostrani raskid kupoprodajnog ugovora, a koje sve uvjete i obavijesti je razumio i prihvatio.

Zatim je potrebno popuniti osobne podatke, unijeti adresu dostave te odabrati željeni način plaćanja. Ukoliko trebate R-1 račun, naznačite u kućici ‘napomena za dostavu’ naziv, adresu i OIB tvrtke potreban za izdavanje R1 računa.Molimo da detaljno provjerite podatke za dostavu paketa nakon unosa.

Da biste izvršili kupovinu, u košarici morate imati barem jedan proizvod. Prije nastavka, još jednom detaljno provjerite sliku proizvoda, informacije koje su navedene za taj proizvod te cijene proizvoda. Ukoliko sve odgovara, pritisnite na tipku “Nastavi na plaćanje ”.

Kada se otvori nova stranica, pratite korake za izvršavanje plaćanja. Nakon plaćanja, u zadnjem ćete koraku dobiti informaciju o izvršenoj narudžbi. Ukoliko ste primijetili neku grešku prilikom kreiranja narudžbe, molimo Vas da nam se javite na mail adresu larosana@larosana.hr

Na e-mail adresu kojom ste se registrirali kao kupac, dobit ćete potvrdu da je narudžba zaprimljena od strane Larosana.

Nakon slanja potvrde o narudžbi Kupac može mijenjati narudžbu isključivo putem kontaktiranja Službe za kupce na mail: larosana@larosana.hr

Potvrdom kupovine korisnici završavaju postupak kupovine putem Internet trgovine. Ugovor o kupoprodaji je sklopljen u trenutku odabira slaganja sa Uvjetima poslovanja te potvrdom kupca da shvaća obvezu plaćanja.

Rok za uplatu kupoprodajne cijene proizvoda (iznosa navedenog na potvrđenoj narudžbi) iznosi 3 (tri) radna dana od dana kada Kupac zaprimi obavijest Prodavatelja o potvrđenoj narudžbi.

U slučaju da Kupac u tom roku ne izvrši uplatu kupoprodajne cijene, a Prodavatelj i Kupac nisu ugovorili nešto drugačije, potvrda narudžbe postaje neobvezujuća za Prodavatelja i ista se briše iz sustava.

Roba se smatra kupljenom u trenutku kada kupac potvrdi narudžbu, i uplati na račun.

Kupac snosi odgovornost za točnost i potpunost unesenih podataka prilikom kupnje i registracije. Ukoliko dođe do bilo kakve promjene podataka koje ste unijeli kao informaciju za dostavu prilikom izvršenja narudžbe, dužni ste obavijestiti prodavatelja putem mail adrese larosana@larosana.hr ili putem telefona na broj +385 (0)91 2346 801.

Sigurnost podataka potrebnih za kupnju:

Vaši podaci biti će korišteni za izradu naručenog artikla te slanje istog putem dostave /pošte, a više o zaštiti podataka koju provodimo možete pročitati na linku:.

Slanjem vaših podataka potvrđujete kako ste pročitali i razumjeli Izjavu o privatnosti te da pristajete na sve stavke, prava i obaveze koje su navedene.

Ponuda proizvoda i usluga

Proizvodi koje možete pronaći u internet trgovini Larosanasu personalizirani i oblikovani po Vašoj želji. Preporučujemo da djeca mlađa od 4 godine, bez nadzora roditelja, ne koriste proizvode koje možete pronaći u našoj internet trgovini. Larosananeće biti odgovorna za bilo kakvu ozljedu ili štetu nastalu korištenjem proizvoda koje možete pronaći u našoj web trgovini.

Kupac personalizira željeni proizvod po svojoj želji u okviru dostupnih boja, motiva i drugih detalja. Iako se u potpunosti trudimo da izgled proizvoda na Vašem ekrana u potpunosti odgovara stvarnom izgledu, to nije uvijek moguće.

Fotografije proizvoda su ilustrativne prirode te ne moraju uvijek i u svim detaljima odgovarati proizvodima koji su predmet narudžbe. Prodavatelj posebno ističe da vizualni identitet proizvoda prikazan na fotografiji ne mora odgovarati izgledu proizvoda u stvarnosti, pogotovo obzirom na postavke monitora na računalu kupca, razlike u percepciji boja kako ih kupac vidi na zaslonu i sl. Stoga, ne prihvaćamo reklamacije za različitosti stvarnog izgleda proizvoda od onoga na ekranu kupca.

Poništavanje narudžbe od strane prodavatelja:

Zadržavamo pravo da iznimno (djelomično ili u cijelosti) odustanemo od izvršenja narudžbe u slučajevima:

– kada na zalihama ponestane naručenih proizvoda

– kada je došlo do očite pogreške u cjeniku

– ako narudžbenica nije bila ispunjena u skladu s općim uvjetima ili

U svim tim i sličnim slučajevima, nakon što smo utvrdili nepravilnost, odmah ćemo Vas obavijestiti telefonski ili e-mailom o mogućem odstupanju od ugovora s naše strane.

Otkazivanje narudžbe od strane kupca:

Narudžbu možete otkazati ili promijeniti njene detalje bez naknade, ako Vam narudžba još nije izrađena i otpremljena sa skladišta.

Isporuka:

Naručeni proizvodi pakiraju se na način da tijekom uobičajene manipulacije ne budu oštećeni. Prilikom preuzimanja kupac je dužan provjeriti stanje pošiljke te u slučaju oštećenja odmah obavijestiti Prodavača. Prodavač se odriče svake odgovornosti u vezi oštećenja koja mogu nastati tijekom dostave.

Ako Kupac ne primi robu, ili obavijest o isporuci, nakon što je poslana, u očekivanom vremenu, Kupac ima pravo o tome obavijestiti Prodavača kako bi se poduzele radnje pronalaska pošiljke ili kako bi se poslala zamjenska pošiljka.

Ako Kupac odbije primiti robu koju je naručio Prodavač ima pravo tražiti od kupca nadoknadu svih troškova koji su vezani za izradu i isporuku.

Prodavač se obvezuje poslati pošiljku Kupcu onoga trenutka kada zaprimi potvrdu u transakciji. Nakon zaprimanja te potvrde Prodavač se obvezuje poslati pošiljku u roku do 10 (deset) radnih dana, osim ako nije drugačije dogovoreno, a najkasnije u zakonom propisanom roku od 30 dana.Također, rok isporuke može se produljiti i u slučaju događaja koje Prodavatelj nije mogao predvidjeti niti spriječiti. U oba slučaja Kupac će na način kako je to propisano ovim uvjetima biti pravovremeno obaviješten o predviđenom roku isporuke.

Nakon što dostavljač (tvrtka koja vrši dostavu) zaprimi pošiljku od strane Prodavača, Prodavač više nije odgovoran za daljnji tijek isporuke i eventualna kašnjenja te probleme koji mogu nastati u vezi daljnje manipulacije i isporuke robe.

Dostava:

Isporuka započinje od trenutka predaje paketa dostavnoj službi. Dobiti ćete obavijest od strane Larosana, putem e-pošte ili društvenih mreža, te obavijest od strane GLS dostavne službe, putem e-pošte ili SMS-a. U obavijesti ćete pronaći broj Vaše pošiljke koji možete koristiti za praćenje paketa, eventualne promjene adrese dostave i slično.

Dostava proizvoda Kupcu obavlja se isključivo radnim danom u radnom vremenu dostavnih službi. Kontakt broj telefona Kupca bit će naznačen na pošiljci kako bi se mogao kontaktirati u slučaju bilo kakvih problema.

Naručene artikle šaljemo dostavnom službom GLS-om u roku od 2 dana.

Cijena dostave pošiljke izračunava se po cjeniku ugovorenim s kurirskom službom ovisno o ukupnoj težini pošiljke.Ukoliko kurirska služba izmijeni cijenu dostave, prodavatelj će novu cijenu jasno iskazati u internet trgovini.

Nažalost nismo u mogućnosti utjecati na brzinu dostave i moguće komplikacije vezane uz samu dostavu nastale od strane dostavne službe.

Kupljeni Proizvodi bit će dostavljeni u skladu s gore navedenim ako je do adrese naznačene za dostavu moguće pristupiti s javno prometne površineprijevoznim sredstvom.

U slučaju da prilikom dostave nije prisutan Kupac osobno,kupljeni proizvode može preuzeti druga punoljetna osoba koju je Kupac naveo u narudžbi ili u napomeni.

U slučaju da kupac naruči robu i odbije ju primiti, Larosana ima pravo uskratiti kupcu uplaćeni iznos kupoprodajne cijene.Ako vlastitom krivnjom kupac propusti preuzeti proizvod, Larosananije dužna refundirati plaćeni iznos proizvoda. Mogući je dogovor za novu dostavu paketa, no kupac je dužan pokriti novonastale troškove dostave.

Ukoliko Kupac koji nije zaprimio robu, ponovno naruči robu putem larosana.hrinternet trgovine, prodavatelj zadržava pravo odbijanja daljnjeg procesuiranja narudžbe kao i pravo naplate.

Larosana zadržava pravo da ne pošalje narudžbe s neispravnim/nepotpunim kontakt-podacima, kao i narudžbe s e-mailom/telefonom na koji nitko ne odgovara

Cijene:

Sve cijene predstavljaju krajnje cijene proizvoda i usluga istaknute na Internet stranicama izražene su u hrvatskim kunama / eurima ((oznaka kn ili HRK / EURili simbol: €))te u cijene nije uključen PDV jer Larosana, obrt za trgovinu nije u sustavu PDV-a temeljem čl. 90 st.1 i st.2 Zakona o PDV-u (Narodne novine br. 73/13).

U cijene proizvoda nisu uključeni troškovi dostave. Cijene, uvjeti plaćanja i akcijske ponude vrijede isključivo u trenutku narudžbe i / ili plaćanja i mogu se promijeniti bez prethodne najave.

Izražene cijene važe u trenutku zaprimanja narudžbe i nemaju unaprijed određeno važenje.

Valjanost akcijske ponude – razdoblja trajanja i uvjeti akcija i drugih posebnih oblika prodaje (akcijska prodaja, rasprodaja, sezonsko sniženje i sl.), navedeni su uz svaku takvu ponudu.

Artikl se isporučuje po cijenama važećim u trenutku izvršenja narudžbe. Ukoliko je proizvod dodan u košaricu, te mu je potom izmijenjena cijena, iznos u košarici biti će promijenjen.

Načini plaćanja:

 1. Plaćanje općom uplatnicom ili internet bankarstvom (virman)

Plaćanje je moguće izvršiti putem internet bankarstva ili općom uplatnicom u bilo kojoj banci ili pošti u Republici Hrvatskoj. Kad u procesu kupovine Kupac odabere plaćanje virmanom na e-mail će ti biti poslani svi podaci za izvršenje uplate. Po uplati Kupac šalje Prodavatelju potvrdu o uplati. Kupac je dužan obaviti uplatu općom uplatnicom ili internet bankarstvom u roku od 72 sata od trenutka narudžbe.

 

 1. Virmansko plaćanje (pravne osobe)

Kod izbora ovog načina plaćanja, na svoju e-mail adresu ćete dobiti predračun sa svim podacima potrebnim za uplatu, uključujući broj računa na koji trebate uplatiti vrijednost narudžbe. Uplatu potom možete izvršiti korištenjem internet bankarstva ili načinom na koji inače plaćate svoje račune – putem banke, pošte, Fine ili sl.

Po zaprimljenoj uplati, započet ćemo s obradom Vaše narudžbe. Kako se datumi izrade narudžbe i zaprimanja uplate mogu razlikovati, moguće je pomicanje datuma isporuke.

Pisani prigovor potrošača:

U slučaju da ste iz bilo kojeg razloga nezadovoljni možete uputiti prigovor obrtu Larosana.

Svoje pisane prigovore na proizvode ili usluge Prodavatelja Kupci mogu poslati na adresu Prodavatelja i to putem pošte, telefaksa ili elektronskom poštom kako je to navedeno u podacima Prodavatelja.

Radi što bržeg utvrđivanja konkretne narudžbe na koju imate prigovor, u prigovoru navedite broj narudžbe, broj računa ili svoju e-mail adresu. Larosana će vam potvrditi primitak prigovora pisanim putem bez odgađanja, a odgovor vam po Zakonu mora stići u roku od 15 (petnaest) dana od dana zaprimljenog prigovora.

Larosana će bez odgađanja potvrditi da je pisani prigovor Kupca primio, obavijestiti Kupca koliko će trajati njegova obrada i pravovremeno ga obavještavati o tijeku tog postupka, a najkasnije u roku od 15 (petnaest) dana od dana zaprimanja pisanog prigovora na isti odgovoriti.

Prijenos obveze kupca:

Prijenos vlasništva nad naručenom robom nastaje u trenutku predaje pošiljke dostavnoj službi.

Larosana nije odgovoran u slučaju da kupac adresu dostave nije unio ispravno, te iz tog razloga paket nije došao na odredište. Larosana nije odgovoran ukoliko niste dobili obavijest o promjeni statusa narudžbe/slanju pošiljke zbog postavki Vašeg e-mail servisa.

U slučaju da niste prisutni na adresi dostave, Vaša je odgovornost preuzeti paket u razdoblju koje određuje dostavna služba, odnosno dogovoriti novu dostavu ukoliko angažirana dostavna služba omogućava takav izbor.

Dužnost Kupca je da osigura informacije o dostavnoj adresi i eventualnim dodatnim detaljima vezano uz dostavu (na primjer dodatni opisi dostavne adrese ukoliko odredište nije potpuno jasno iz adrese). U slučaju odsustva takvih informacija, Prodavatelj će organizirati dostavu robe na najbolji način, ali tada ne prihvaća bilo kakvu odgovornost vezano za rok isporuke i rizike dostave.

Kupac je dužan prilikom preuzimanja pošiljke provjeriti eventualna oštećenja i odmah ih reklamirati dostavljaču koji je robu dostavio te odbiti preuzeti pošiljku. U tom slučaju se pošiljka vraća prodavatelju, a kupcu će biti poslana nova pošiljka

Reklamacija:

Rok za podnošenje reklamacije je 8 dana od primitka paketa.

 

Molimo da uz reklamaciju priložite i račun kao dokaz kupnje.

U slučaju opravdanog prigovora, kupac ima pravo na raskid ugovora uz povrat uplaćenog iznosa ili zamjenu za neoštećeni i valjani proizvod.

Larosana će prihvatiti povrat isporučenih proizvoda o svom trošku, ukoliko se utvrdi da je prigovor opravdan te da kupac nije utjecao na ispravnost, oštećenje ili bilo kakav nedostatak proizvoda. U slučaju opravdanog prigovora, trošak zamjene proizvoda s novim proizvodom u cijelosti snosi Larosana.

 

Materijalni nedostatak postoji ako stvar nema potrebna svojstva za svoju redovitu uporabu i rukovanje.

Prodavatelj odgovara za materijalne nedostatke stvari koje je ona imala u trenutku prijelaza rizika na kupca, bez obzira je li mu to bilo poznato i za one materijalne nedostatke koji se pojave nakon prijelaza rizika na kupca ako su posljedica uzroka koji je postojao prije toga.

Prodavatelj ne odgovara za nedostatke ako su u trenutku sklapanja ugovora bili poznati kupcu ili mu nisu mogli ostati nepoznati. Smatra se da nisu mogli ostati nepoznati kupcu oni nedostaci koje bi brižljiva osoba s prosječnim znanjem i iskustvom osobe istog zanimanja i struke kao kupac mogla lako opaziti pri uobičajenom pregledu stvari.

Kupac ima pravo na opravdani prigovor i na povrat robe u sljedećim slučajevima:

Isporuka robe koja nije naručena

Isporuka robe koja ima grešku ili oštećenja koja nisu nastala u transportu

Isporuka robe samaterijalnim nedostatkom.

U slučaju postojanja materijalnih nedostataka na proizvodu potrošač može zahtijevati da se otkloni nedostatak, da mu se preda druga stvar, da se snizi cijena ili može izjaviti da želi raskinuti ugovor

Ako je nedostatak neznatan kupac nema pravo na raskid ugovora, ali mu pripadaju druga prava iz odgovornosti za materijalne nedostatke uključujući i pravo na popravljanje štete.

U slučaju gore navedenog nesklada između proizvoda prikazanog na fotografiji i isporučenog proizvoda ne radi se o nedostatku proizvoda.

Pravo na jednostrani raskid ugovora:

Kupac koji je sklopio Ugovor na daljinu (Internet trgovina) može raskinuti ugovor ne navodeći razlog za to (Članak 72. Zakon o zaštiti potrošača), u roku četrnaest (14) dana od primitka robe. Raskid ugovora je moguć samo za robu koja prije proizvodnje nije modificirana prema zahtjevu kupca (Članak 79, stavak 3 Zakona o zaštiti potrošača).

Kako bi ostvario pravo na jednostrani raskid, potrošač mora trgovcu pisano dostaviti obavijest u kojoj navodi da raskida ugovor. Obavijest mora biti napisana na trajnom mediju i sadržavati podatke koji su niže naznačeni, a može se dostaviti kao pismo poslano poštom ili elektronička pošta.

U slučaju da koristi svoje pravo, kupac snosi trošak vraćanja robe i mora je vratiti u roku od 14 dana (Članak 77. Zakon o zaštiti potrošača). Kupac isto tako snosi trošak svakog umanjenja vrijednosti robe (Članak 77.Zakon o zaštiti potrošača) (otpakirana roba, izgubljena dokumentacija i dijelovi, oštećenja, korištenje robe i slično), osim onoga koje je bilo potrebno za utvrđivanje prirode, obilježja i funkcionalnosti.

Ukoliko je proizvod vraćen neispravan, s većim oštećenjima ili bez dijelova i dokumentacije te ukoliko se isti ne dostave u naknadnom roku od 8 dana smatra se da Kupac nije ispunio svoju obavezu povrata robe te Prodavatelj nije dužan izvršiti povrat uplaćenih sredstava u cijelosti već će se izvršiti procjena umanjenja vrijednosti proizvoda.

Povrat novca možemo izvršiti tek nakon što nam roba bude vraćena ili nakon što nam dostavite dokaz da ste nam robu poslali nazad

Primjerak obrasca za jednostrani raskid ugovora:

Obavijest o jednostranom raskidu ugovora Za Larosana, Slavka Batušića 5, 10090 Zagreb, larosana@larosana.hr , 091 234 6801

Ja, _________________________________________________ (ime i prezime potrošača) iz ___________________________________________________ (adresa potrošača: mjesto, ulica, broj) ovime izjavljujem da jednostrano raskidam Ugovor o kupnji sljedeće robe/usluge: ____________________________________________________________ (upišite naziv artikla) prema broju računa ili broju narudžbe ____________________ (upišite broj dokumenta) primljene dana _____________________. (upišite datum)

U _____________________ (grad/mjesto) dana _____________________. (datum).

__________________________ Potpis potrošača (samo ako se ovaj obrazac ispunjava na papiru).

Isključenje prava na jednostrani raskid ugovora:

Kupac u slučaju kupovine u internet trgovini Larosanaili putem drugih kanala, prema članku 86. Zakona o zaštiti potrošača, nema pravo na raskid ugovora ukoliko se radi o personaliziranim proizvodima. Dakle, ukoliko je proizvod, kupljen u našoj internet trgovini ili putem naših društvenih mreža, personaliziran po Vašoj želji (primjerice, ako ste odabrali boju i motiv po želji ili upisali natpis po želji), jednostrani raskid ugovora nije moguć.

Članak 86. Zakona o zaštiti potrošača

(1) Potrošač nema pravo na jednostrani raskid ugovora iz ovoga odjeljka ako je:

 1. u potpunosti ispunjen ugovor o uslugama za koji potrošač preuzima obvezu platiti cijenu, a ispunjenje je započelo uz izričit prethodni pristanak potrošača te uz njegovu potvrdu da je upoznat s činjenicom da će izgubiti pravo na jednostrani raskid ugovora iz ovoga odjeljka ako usluga bude u potpunosti ispunjena
 2. predmet ugovora proizvod čija je cijena ovisna o promjenama na financijskom tržištu koje su izvan utjecaja trgovca, a koje se mogu pojaviti za vrijeme trajanja prava potrošača na jednostrani raskid ugovora
 3. predmet ugovora roba koja je izrađena po specifikaciji potrošača ili koja je jasno prilagođena potrošaču

Online rješavanje sporova:

Odredbom Europske komisije br. 524/2013 o on-line rješavanju potrošačkih sporova koja se primjenjuje od 09.01.2016 godine, u upotrebu je stavljena Platforma za online rješavanje potrošačkih sporova (Platforma za ORS).

Elektronska poveznica (link) na Platformu za ORS – http://ec.europa.eu/odr

To znači da ukoliko naiđete na problem tijekom online kupnje unutar EU (neispravan proizvod, nemogućnost zamjene proizvoda itd.) svoj prigovor možete na brži i jednostavniji način podnijeti na gornjem linku.

Platformu mogu koristiti i potrošači i trgovci, a prigovor je moguće podnijeti na bilo kojem od 23 službena jezika EU.

Oslobađanje od odgovornosti:

Prodavatelj se svojim najboljim naporima trudi osigurati sukladnost i ažurnost podataka objavljenih na mrežnim stranicama.

Unatoč tome mogu se karakteristike proizvoda, njihovo stanje na skladištu i cijena promijeniti tako brzo da Prodavatelj ne uspije na vrijeme ažurirati podatke na internetskim stranicama.

U tom slučaju Prodavatelj će Kupca u najkraćem mogućem vremenskom razdoblju obavijestiti o promjenama i omogućiti mu opoziv narudžbe, zamjenu naručenog proizvoda ili povrat novca.

Izjava o odgovornosti:

Korisnik snosi posljedičnu štetu upotrebe proizvoda u svrhu koja nije u skladu sa njihovom namjenom.

Izjava o zaštiti osobnih podataka korisnika mrežnih stranica i društvenih mreža i njihovu korištenju:

Larosanase obavezuje pružati zaštitu osobnim podacima kupaca, na način da prikuplja samo nužne, osnovne podatke o kupcima/korisnicima koji su nužni za ispunjenje naših obveza; informira kupce o načinu korištenja prikupljenih podataka, redovito daje kupcima mogućnost izbora o upotrebi njihovih podataka, uključujući mogućnost odluke žele li ili ne da se njihovo ime ukloni s lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo osobama kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla.

Osobni podaci Kupaca proizvoda i usluga i korisnika mrežnih stranica i korisnika društvenih mreža (npr: Facebook, Instragram i sl.)zaštićeni su i čuvaju se trajno u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka.Dostupni su samo za to ovlaštenim djelatnicima i onima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla.

Tako prikupljeni osobni podaci bit će upotrijebljeni isključivo u svrhu zaključenja i ispunjenja ugovora i usluga koje se pružaju.

Jamčimo Vam da Vašu e-mail adresu i ostale podatke ne stavljamo trećim pravnim i fizičkim osobama na raspolaganje bez Vašeg pristanka, jer je to protivno našoj politici o privatnosti.

Tražimo Vaše posebno dopuštenje ako želite da Vas kontaktiramo glede specijalnih ponuda i akcija. Od navedenog se izuzima uvid od strane ovlaštenih službi izvršne državne vlasti Republike Hrvatske, za potrebe istražnih radnji temeljem valjanog sudskog naloga.

Larosanane odgovara za slučajnu pogrešku ili pogrešku zbog više sile, ili drugih objektivnih okolnosti kojima se uzrokuje slučajno kršenje zajamčene zaštite Vaših podataka, ali jamči da će pogreška biti otklonjena, ukoliko je to moguće, čim prije.

Svi djelatnici Larosanaodgovorni su za poštivanje načela zaštite privatnosti.

GDPR -Obavijest kupcima o pravima po Zakonu o zaštiti osobnih podataka

Poštovani kupci,

Ovim putem vas obavještavamo da brinemo o vašoj privatnosti te ćemo obrađivati vaše osobne podatke isključivo u svrhu obrade vaših narudžbi/zahtjeva/prigovora/pohvala, sve sukladno čl. 10 Hrvatskog zakona o zaštiti potrošača.

Larosanaobrt za proizvodnju poklona i nakita vl.Sandro Matijević, obrađivat će vaše podatke – voditelj obrade Sandro Matijević, a koje postupa sukladno svim važećim zakonskim propisima. U slučaju da ne želite dati svoje osobne podatke nažalost nećemo biti u mogućnosti obraditi vaše upite i zahtjeve. Vaši podaci će biti čuvani toliko dugo koliko je zakonski propisano. Vaši podaci će biti podijeljeni isključivo s poslovnim subjektima(kao naprimjer dostavna služba, računovodstveni servis, fiskalizacija, posrednici za plaćanje karticama i banke) koji su nužni za izvršenje usluge prema vama i zakonskim regulativama.

Medijske objave:

Kupac robe ustupa pravo obrtu Larosana da u svrhu marketinških aktivnosti i promocije koristi fotografije izrađenih artikala bez posebne najave ili pisanog odobrenja, dok isto tako Kupac ima mogućnost zatražiti da se artikli izrađeni po njegovoj narudžbi ne objavljuju.

Sporovi:

Uvjeti poslovanja i odnosi između kupca i Obrta Larosana podliježu zakonima Republike Hrvatske. U slučaju spora pred sudom je nadležan sud na čijem se području nalazi sjedište Prodavatelja.

Obveze korisnika stranice:

Korisnicima stranice strogo je zabranjeno:

* objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji krše postojeće hrvatske i/ili međunarodne zakone, sadržaja koji je uvredljiv, vulgaran, prijeteći, rasistički ili šovinistički te štetan na bilo koji drugi način;

* objavljivanje, slanje i razmjena informacija za koje posjetitelj zna ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korištenje moglo nanijeti štetu drugim korisnicima;

* lažno predstavljanje, odnosno predstavljanje u ime druge pravne ili fizičke osobe;

* manipuliranje identifikatorima kako bi se prikrilo porijeklo sadržaja kojeg se objavljuje ili šalje putem usluga portala;

* objavljivanje, slanje i razmjenu sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom;

* objavljivanje, slanje i razmjena neželjenih sadržaja korisnicima bez njihovog pristanka ili traženja, ili putem obmane;

* svjesno objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji sadrži viruse ili slične računalne datoteke ili programe načinjene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg računalnog softvera i/ili hardvera i telekomunikacijske opreme;

* prikupljanje, čuvanje i objavljivanje osobnih podataka drugih posjetitelja portala i korisnika,

* objavljivanje reklamnih poruka – smatra se da je objavom reklamne poruke izvršena narudžba sponzoriranog članka prema važećem cjeniku stranice i da je osoba/tvrtka koja je napisala takvu objavu istu spremna i platiti.

Autorska prava:

Larosana polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizualne i audio materijale, i sl.). Kao takvi su zaštićeni domaćim i međunarodnim propisima o zaštiti autorskog i srodnih prava odnosno prava industrijskog vlasništva. Njihova neovlaštena upotreba predstavlja povredu propisa o zaštiti prava intelektualnog vlasništva.

Neovlašteno kopiranje bilo kojeg dijela stranice, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem prava strance i podložno je tužbi.

Larosana radi proizvode po narudžbi i želji kupca na temelju fotografija i ostalih materijala koje mu dostavi naručitelj, te stoga, za svaku fotografiju ili bilo koji drugi sadržaj koji podliježi zaštiti temeljem odredbi Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima isključivu odgovornost snosi naručitelj djela koji zahtijeva izradu takvog sadržaja, te povezano sa tim kupac snosi i sve posljedice i rizike ukoliko se ispostavi da je predmetni sadržaj autorsko pravo treće osobe koje podliježe zaštiti.

(izdvojeno iz “Autorskog registra”)

Autorska i srodna prava stječu se automatski činom stvaranja autorskog djela, bez potrebe za njihovom registracijom ili bilo kakvim drugim formalnostima. Činom stvaranja djela autor stječe sva autorska prava na djelu koje je stvorio.

Opće je pravilo da je nositelj autorskih prava ona fizička osoba koja je stvorila autorsko djelo.

Moralna prava autora uvijek pripadaju autoru koji je stvorio određeno autorsko djelo. Ta prava uvijek pripadaju autoru, i ne mogu biti prenesena. Autor uvijek zadržava pravo biti označen kao autor, i ne može svoje autorstvo prenijeti na treće osobe. Moralna prava autora traju neograničeno.

Imovinska prava autora su prava ekonomskog iskorištavanja autorskog djela. Za razliku od moralnih prava, koja ne mogu biti prenošena, imovinska prava se mogu prenositi na treće fizičke ili pravne osobe. Imovinska prava su ograničenog trajanja, i u najvećem broju zemalja traju za života autora te sedamdeset godina nakon njegove smrti.

Izjava o kolačićima (Cookiepolicy)

Što je kolačić?

Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite.

Kako bismo vam pružili najbolje iskustvo naše stranice, te kako bi stranica radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija (cookies – kolačići). Korištenjem stranice www.larosana.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.

Kolačići omogućuju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.

Isto tako nama omogućuju da mjerimo posjećenost i izvore prometa na našim web stranicama, te sukladno tome možemo poboljšati performanse na našim stranicama.

Sve informacije koje kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su, a omogućuju nam praćenje učinkovitosti stranice i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Također, koristimo standardne kolačiće trećih strana, kao što je Google Analytics, tipične za ovu granu djelatnosti, kako bismo pratili vaše online ponašanje i dobili statističke podatke na agregiranoj razini na sljedeći način:

Onemogućavanje kolačića:

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Završne odredbe:

Prihvaćanjem ovih uvjeta kupnje kupac pristaje na odredbe ovih uvjeta te prihvaća da oni čine sastavni dio ugovora.

Potvrdom narudžbe Kupac potvrđuje da je pročitao Uvjete poslovanja, da se s njima slaže te da oni čine sastavni dio Ugovora o kupnji.